Dörrar

En dörr tjänar det huvudsakliga syftet som avgränsare mot andra rum eller som avgränsning mot utemiljön. Dörrar kan samtidigt vara estetisk tilltalande och ingå i en miljös inredning. Genom tiderna har det funnits många olika varianter av dörrar. Dagens dörrar brukar givetvis också vara utformade olika och dörrbladen kan skifta i olika mönster, och inte sällan med detaljer i glas. Det görs skillnad mellan släta dörrar och spegeldörrar. En spegeldörr utgörs av ramträn på dörrbladet som bildar olika mönster, medan en slät dörr saknar ramträn.

 

Vid ytterdörren brukar ens gäster välkomnas, och då vill man gärna att de vid första anblick ska få ett riktigt gott intryck. Gällande innerdörrarna så brukar de smälta in i hemmets inredning och tydliggöra hemmets olika områden. Och med hjälp av innerdörrar är det möjligt att experimentera en hel del för att skapa en tilltalande atmosfär i hemmet.

 

I badrummen väljer allt fler att inreda med glasdörrar in till duschen. Antingen med klara glas eller frostade. Glasdörrar kan även förekomma i angränsning mot exempelvis en uteplats i form av en altandörr. Dessa kan vara helt i glas men också ha karaktären av en ytterdörr, och då kanske med glasinslag i dörrbladet som i övrigt kan vara designad med speglar.

En annan typ av dörr är säkerhetsdörren som är effektiv mot inbrottsförsök.

Säkerhetsdörrarna finns i olika klasser och fungerar också som brandskydd och har ljudreducerande egenskaper.

 

Termer att ha i åtanke gällande dörrar:
Dörrblad – Den huvudsakliga del som är upphängd i dörrkarmen, vanligtvis i trä, men kan också vara i exempelvis glas eller metall
Spröjs– Det ramverk som delar upp exempelvis dörrfönster i dekorativa mönster
Ramträ – Trädetaljer som bildar mönster på dörrbladet, så kallade speglar
Bröstning – Avståndet mellan ett dörrfönsters underkant och golvet
Beklädnad – Fanér på dörrbladet, vilket kan förekomma på antingen ena sidan eller båda sidorna.
Dörrkarm– Det ramverk som är fäst i väggen kring ett dörrblad. Dörrbladet hängs upp i ena karmsidstycket

 

Olika typer av dörrar och information om dem hittar du här nedan.